Kuala Chumphon
Kuala Chumphon
077-502-775
Mukim Pak Nam, Daerah Mueang, Wilayah Chumphon
Dibuka setiap hari

Kuala Chumphon atau Kuala Sungai Taphao merupakan pusat pelancongan tentang jalanan kehidupan. Pelancong akan menyaksi kehidupan para nelayan yang tinggal di kawasan ini.

Kawasan pinggir kuala merupakan tapak kediaman para nelayan. Di sini terdapat pelabuhan perahu nelayan yang membuatkan kawasan ini merupakan pusat ekonomi yang penting di Wilayah Chumphon serta merupakan pusat membeli belah makanan laut. Di Bahagian kanan Kuala Sungai Chumphon terdapat pantai pasir yang cantik dan pusat perhimpunan restoran makanan laut yang masyhur. Selain daripada itu, terdapat resort dan tempat penginapan untuk menampung keperluan pelancong-pelancong yang ingin bermalam di pinggir Kuala Sungai Chumphon. Selain daripada itu, terdapat tempat mandi air tawar, jika para pelancong tidak ingin bermalam.

Seterusnya jika para pelancong ingin menyaksikan keindahan pulau-pulau seperti Pulau Samed, Pulau Matra atau Pulau Tangkuai yang merupakan pusat siput besar, di sini terdapat perahu yang menyediakan perkhidmatan menyaksi keindahan pulau-pulau tersebut.

interesting
Kuala Chumphon
1. Kuala Chumphon
2. Wat Pak Nam Chumphon

MAP
TRAVEL

Perjalanan melalui kereta
Kuala terletak jauh dari bandar lebih kurang 13 kilometer mengikut jalan raya no. 4119 dan 4098.