Pantai Sairi
Pantai Sairi
077-502-775
Mukim Na Cha-ang, Daerah Mueang, Wilayah Chumphon
Dibuka setiap hari

Pantai Sairi bukan cantik sekadar pantai pasir yang halus dan air lautnya yang jernih, tetapi di sini merupakan tempat bersejarah yang penting bagi Wilayah Chumphon.

Di pantai ini terdapat garisan pantai pasir yang halus putih bersejajaran dengan lengkungan kuala berbentuk bulan sabit. Walau kawasan pantai terdapat restoran dan tempat penginapan yang disediakan untuk pelancong, tetapi pantai ini masih aman dan sesuai untuk pelancong yang gemar suasana kesenyapan. Yang penting, di sini merupakan tugu peringatan kepada Putra Chumphon yang menabalkan angkatan tentara laut Thai supaya maju mengikut zaman dan baginda amat disayangi oleh rakyat Thai.

Sesiapa yang datang mengunjungi Pantai Sairi, jangan lupa menziarahi Topekong Putra Chumphon. Jika anda bangun pagi, anda akan melihat mentari yang memancar cahaya di awal pagi yang cantik di pulau ini.

interesting
Pantai Sairi
1. Istana Putra Chumphon
2. Pantai Sairi
3. Destinasi

MAP
TRAVEL

Perjalanan melalui kereta
Guna jalan Raya no. 4001 melalui jalan Chumphon-Kuala Chumphon, belok ke kanan mengikut jalan raya no. 4119, perjalanannya lebih kurang 20 kilometer.