Pejabat Tenaga Elektrik Mae Mo
Pejabat Tenaga Elektrik Mae Mo
054-252-730
Mukim Mae Mo, Daerah Mae Mo, Wilayah Lampang
Dibuka setiap hari jam 8:00 pagi-18:00 petang. Muzium ditutup setiap hari isnin.
The museum is closed on Mondays

Keistimewaan Pejabat Tenaga Elektrik Mae Mo terletak pada keupayaan mencipta zat lignite untuk dijual menjadi bahan api kepada kilang Penjana Elektrik Mae Mo demi untuk mengeluarkan elektrik dalam penggunaan di bahagian Utara, Tengah dan Timur Laut Thailand. Selain daripada terdapat kilang penjana elektrik, di sini terdapat perlombongan liknite serta menjadi pusat merehat minda oleh para pelancong pula.

Di lombong Mae Mo terdapat muzium pengkajian arang batu lignite yang merupakan muzium yang serba canggih dan terbesar dinegara Thai. Muzium tersebut terletak di dalam kawasan taman botani berhampiran telaga perlombongan Mae Mo. Di dalam bangunan muzium terdapat pameran penghormatan Baginda Raja, pameran geologi, pameran perlombongan dan penciptaan perlombongan dan alat mesin yang digunakan dalam perlombongan sejak dahulu sehingga sekarang.

Pelancong yang ingin bermalam untuk mengecapi suasana alam sekitar yang nyaman, terdapat resort yang disediakan beserta alat kelangkapan. Anda akan seronok dengan suasana bukit-bukau dan kehijauan alam semula jadi. Selain daripada padang golf 18 lubang yang menunggu ketibaan anda.

interesting
Pejabat Tenaga Elektrik Mae Mo
1. Telaga perlambongan
2. Taman Botani
3. Bangunan Pengumuman
4. Kantin utama
5. Padang golf
6. Padang bunga buatong

MAP
TRAVEL

Perjalanan melalui kereta
Dari Bandar Lampang, memandu kereta mengikut jalan raya no. 1 laluan Lampang-Chiang Mai, setelah sampai kilometer yang ke 601, belok kanan mengikut jalan raya no. 11 laluan Lampang. Daerah Denchai. Setelah sampai kilometer yang ke-10, belok kiri memasuki jalan Phalad-Mae Mo lagi 10 kilometer akan melalui Pejabat Daerah Mae Mo dan terus lagi 6 kilometer akan sampai ke kilang Penjana Elektrik Mae Mo.