Wat Nong Hoi
Wat Nong Hoi
032-369-044
Mukim Khao Reang, Daerah Mueang, Wilayah Ratchaburi
Dibuka setiap hari jam 6:00 pagi-18:00 petang.

Jika berbincang tentang wat yang dihormati oleh penduduk Ratchaburi dan wilayah-wilayah berhampiran, salah satu daripada wat itu ialah Wat Nong Hoi kerana di sini terdapat biara Patung Quan Yin yang tinggi 16 meter, panjang ribanya 9 meter. Penduduk di sini memanggil pangtung terebut Bukit Patung Quan Yin, Wat Nong Hoi.

Di bahagian bukit lagi (iaitu Khao Phra Yai) merupakan tempat terletaknya Patung Phra Phuttha Ratanakosin Maha Muni atau Luang Pho Yai yang merupakan wat yang ramai orang kunjungi kerana dibercayai baik. Walau diminta apa sahaja, akan dapati seperti kehendak. Di tapak pembinaan Luang Pho Yai itu merupakan biara yang diletaknya patung-patung Buddha yang kecil sebanyak tiga patung mengikut kepercayaan penduduk Cina. Selain daripada itu, terdapat patung Dewa Cina dan gambar lukisan 18 sami Buddha suci dan dewa-dewa Hindu yang lain.

Selain daripada itu, terdapat balai derma di tingkat atas untuk diberi derma mengikut kehendak masing-masing. Di tingkat atas itu juga merupakan pusat pemandangan yang begitu cantik.

interesting
Wat Nong Hoi
1. Wat Khao Wang Sadueng
2. Wat Nong Hoi Patung Quan Yin
3. Biara (Wat Nong Hoi)

MAP
TRAVEL

Perjalanan melalui kereta
Gunakan jalan raya no. 4 (Jalan Phetchakasem) menyusur jambatan melangkahi simpang (ke Wilayah Kanchanaburi), belok kanan untuk ke Daerah Photharam mengikuti jalan raya no. 3080 lebih krang 5 kilometer, menyeberangi sungai Mae Klong. Sampai di simpang tiga (belok kanan ke Wat Khao Chong Phran, belok kanan ke Wat Khanon) hendaklah belok kiri mengikuti jalan raya no. 3089 lebih kurang 23 kilometer akan ternampak jalan simpang kiri ke Wat Nong Hoi. Kererta dapat terus ke kawasan biara, di atas ada tempat letak kereta.

Perjalanan melalui kereta awam
Ambil kereta tambang dari pasar di Bandar hadapan Bank Persimpanan, laluan Ratchaburi-Nong Hoi, berhenti di hadapan wat akan terdapat kererta tambang yang akan membawa anda sehingga ke puncak Khao Reang.